Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

Ketogen diett fordeler for helsemessige forhold

Det har vært mye kontrovers rundt lavkarbo livsstil, for eksempel ketogen diett. Noen sier at å spise mat med mye fett vil øke kolesterolet ditt, bidra til hjertesykdom eller til og med forårsake nyrestein.

Imidlertid er disse utsagnene langt fra sannheten: Hvis du spiser sunn, næringsrik mat er det en overflod av helsefordeler som følger med det ketogene kostholdet. Fra behandling av høyt kolesterol (ja, det gode fettet du inntar vil bekjempe det dårlige kolesterolet ditt og som et resultat senke det), epilepsi, høyt blodsukker og fedme, er det en lang liste over fordeler med den ketogene dietten.

I denne artikkelen vil du finne hvordan det ketogene kostholdet kan være til nytte for flere medisinske tilstander:

 1. Alzheimers Sykdom
 2. Autismespektrumforstyrrelse (ASD)
 3. Metabolsk Syndrom (MetS)
 4. Glykogenlagringssykdommer (GSD)
 5. Polycystisk Ovariesyndrom (PCOS)
 6. Kreft
 7. Diabetes Type 1 Og Diabetes Type 2
 8. Epilepsi
 9. Parkinsons Sykdom
 10. Overvekt
 11. Glucose Transporter 1 Mangellidelse (GLUT1)
 12. Traumatisk Hjerneskade
 13. Migrene
 14. Multippel Sklerose
 15. Ikke-Alkoholisk Fettleversykdom (NAFLD)
slajd 1 Mulighetene for keto dietten ved sykdom 1

1. Alzheimers sykdom

Alzheimers er en nevrodegenerativ, progressiv hjernesykdom der død av hjerneceller forårsaker hukommelsestap, reduserte tankeferdigheter og deretter evnen til å utføre daglige rutineoppgaver. Hos noen kan debuten vises i alderen 30 – 60 år, men de fleste får ikke diagnosen denne formen for demens før de er 65 år.

Forskere observerte at en av de fremtredende egenskapene hos Alzheimer-pasienter inkluderer akkumulering av amyloidplakk i hjernen, nevronal celledød og nedsatt glukosemetabolisme .

Selv om det foreløpig ikke finnes noen kur mot Alzheimers, er det flere studier som har vist at en endring i livsstil og implementering av det ketogene kostholdet kan virke forebyggende og redusere nevrodegenerative symptomer hos pasienter som allerede har erfart et utbrudd av Alzheimers ved å forbedre motoriske funksjoner. Også tilstanden ketose sies å ha en nevrobeskyttende innvirkning på aldrende hjerneceller og forbedring av mitokondriell funksjon.

2. Parkinsons sykdom

Parkinsons er en degenerativ sykdom i sentralnervesystemet som er forårsaket av en reduksjon i dopaminproduserende nerveceller. Slik celledød begynner sakte å påvirke motorikk og bevegelse. I de tidlige stadiene av Parkinsons kan folk utvikle skjelvinger i forskjellige kroppsdeler, og etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan de begynne å sludre, vise fravær av ubevisste bevegelser som å smile, le eller til og med sykle. Parkinsons manifesterer seg vanligvis rundt 60 år, men potensielle tegn kan oppstå tidligere.

Mens årsaken til Parkinsons fortsatt er ukjent, kan flere faktorer påvirke en pasients sannsynlighet for å utvikle denne sykdommen, inkludert genetiske faktorer og miljømessige triggere. Visse endringer av de med denne degenerative sykdommen inkluderer tilstedeværelsen av Lewy-legemer (klumper av forskjellige stoffer) som inkluderer et protein kalt alfa-synuklein.

Forskning viser at selv mens de fulgte en 8-ukers ketogen diett, viste pasienter med Parkinsons sykdom en signifikant økning i både motoriske og ikke-motoriske ferdigheter. Det har også blitt funnet at økningen av ketoner har nevrobeskyttende egenskaper mot det nevrotoksiske oksidopaminet som brukes i utvikling og testing av medisiner mot Parkinsons sykdom.

3. Type 1-diabetes og type 2-diabetes

Type 1-diabetes , også kjent som insulinavhengig diabetes eller ungdomsdiabetes, er en kronisk, autoimmun tilstand der kroppen din feilaktig ødelegger de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Insulin er et hormon som lar kroppen din bruke eller lagre glukose. Enkelt sagt regulerer insulin blodsukkeret ditt slik at det ikke blir for høyt (hyperglykemi) eller for lavt (hypoglykemi). Personer med type 2 diabetes må injisere insulin etter behov.

På den annen side er type 2-diabetes en mildere form for type 1-diabetes, og den er ikke-insulinavhengig. Debuten begynner vanligvis senere i livet. Her produserer bukspyttkjertelen litt insulin, men ikke nok til å mate kroppen eller cellene er rett og slett motstandsdyktige mot det. Dette kalles insulinresistens – det skjer når celler i leveren, musklene og kroppsfettet nekter å ta glukose ut av blodet og putte det inn i cellene.

Forskning viser at pasienter som hadde type 1 diabetes og fulgte den ketogene dietten reduserte insulindosene sine og forbedret sin glykemiske kontroll ved å senke HbA1c-blodsukkernivået med nesten 10 % [ * ]. De som gjennomgikk den ketogene dietten med type 2-diabetes forbedret sin glykemiske kontroll [ * ] og insulinresistens [ * ].

4. Epilepsi

Visste du at ketogen diett har blitt brukt som en effektiv behandling for epilepsi siden 1920-tallet? Den generelle konsensus sier at når to eller flere epilepsimedisiner ikke virker, tyr medisinske fagfolk til ketogen diett for å redusere anfall og epileptiske episoder.

Epilepsi er en nevrologisk sykdom som forårsaker tilbakevendende epileptiske anfall. Den ketogene dietten er en velprøvd måte å spise på som anser seg for å være et alternativ for farmakorresistente pasienter, enten de er voksne eller barn. Selv om kostholdet i seg selv kanskje ikke fungerer for alle, er det det beste alternativet til medisiner for myoklonisk astatisk epilepsi, Dravet syndrom, infantile spasmer og tuberøs sklerose. Ifølge forskning reduserer ketogen diett anfall med mer enn 50 % hos 22-70 % av pasientene. Også hos halvparten av pasientene ble anfall rapportert redusert med 90 %. I en annen studie, etter implementeringen av den ketogene dietten, ble 13 % av forsøkspersonene anfallsfrie.

5. Glucose Transporter 1 mangellidelse (GLUT1)

GLUT1 er en genetisk lidelse som påvirker nervesystemet, og kan ha en rekke nevrologiske symptomer som epilepsi og hyppige anfall i de første levemånedene, ufrivillige, raske øyebevegelser, mikrocefali og utviklingsforsinkelser.

GLUT1-mangelsyndrom er et resultat av mutasjoner i SLC2A1-genet som direkte påvirker glukosetransporterproteinet som er nødvendig for å frakte glukose inn i og mellom celler, samt over blod-hjerne-barrieren. Selv om det ikke finnes noen kur for GLUT1-lidelse, anbefaler medisinske fagfolk å bruke ketogen diett som standardprotokoll for å lindre nevrologiske symptomer på GLUT1, redusere anfall og forbedre bevegelser.

6. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

PCOS er en tilstand der en kvinne produserer flere mannlige hormoner, som påvirker kvinners eggstokker og reproduktive organer som produserer østrogen og progesteron, samt, i mindre mengder, mannlige hormoner kalt androgener. En økning i androgener og en reduksjon i andre hormoner som østrogen og progesteron forårsaker uregelmessig menstruasjon, nedsatt fruktbarhet, overdreven hårvekst i ansikt og kropp, og viktigst av alt, små cyster i eggstokkene.

Medisinske fagpersoner er usikre på hva som forårsaker PCOS. Mange spekulerer i at en kombinasjon av genetiske disposisjoner, samt insulinresistens sett hos 60-80 % av kvinnene kombinert med økt kroppsbetennelse kan være årsaken. Forskere sier at implementering av ketogen diett hos pasienter med PCOS fører til en økning i kjønnshormonbindende globulin, reduksjon i androgensekresjon og en forbedring av insulinfølsomhet som igjen balanserer endokrine funksjoner.

7. Glykogenlagringssykdommer (GSDs)

Denne gruppen sykdommer er preget av sjeldne, arvelige forstyrrelser i glykogenmetabolismen. Glykogen er vanligvis kjent som det lagrede sukkeret i kroppen vår, lagret i leveren og musklene. Hvis glukose ikke er lett tilgjengelig, vil kroppen din strekke seg etter glykogen for å forsyne seg med energi. Pasienter med GDS mangler imidlertid et enzym som bryter ned glykogen. Hvis et slikt enzym mangler, bygges glykogen opp i leveren og musklene, noe som forårsaker leverproblemer som skrumplever, svekkede muskler, hypoglykemi (lavt blodsukker) og hjerteproblemer.

Det har blitt funnet at den ketogene dietten ble brukt som en effektiv behandling for å bekjempe kronisk hypoglykemi som rammer de fleste med GSD og alvorlig kardiomyopati.

8. Multippel sklerose (MS)

Multippel sklerose er en sykdom i sentralnervesystemet hvor immunsystemet angriper myelin. Fordi myelin er den beskyttende kappen som dekker nervefibre, begynner den å påvirke nervekommunikasjonen mellom hjernen og kroppen hvis den blir ødelagt. Potensielle tegn og symptomer på sykdommen varierer: noen opplever nummenhet og svakhet i lemmer, skjelvinger, synsproblemer, sløret tale, svimmelhet og generell prikking i hele kroppen.

Pasienter med multippel sklerose som var på den ketogene dietten ble funnet å ha en forbedring i tretthet, depresjon og en reduksjon i serologiske proinflammatoriske adipokiner, i tillegg til å tilby en terapeutisk fordel for den nevrodegenerative komponenten av multippel sklerose.

slajd 2 Mulighetene for keto dietten ved sykdom 1

9. Autismespektrumforstyrrelse (ASD)

Autisme er en kompleks nevroatferdsmessig utviklingshemming preget av utfordringer i sosiale interaksjoner, svekkelser i utviklingsspråk og nonverbal kommunikasjon, kombinert med repeterende atferd. Fordi spekteret av tegn og symptomer er bredt, kalles det nå autismespektrumforstyrrelsen (ASD). Barn med autisme har også sine unike styrker som lett skiller dem fra normalt utviklende barn. Vanligvis diagnostiseres lidelsen rundt toårsalderen, men noen barn viser tegn på autisme tidligere, slik som ingen verbal kommunikasjon, anfall, søvnforstyrrelser, angst, oppmerksomhetssvikt og hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) sammen med mange andre symptomer.

Flere studier har vist at det ketogene kostholdet kommer de som faller innenfor autismespekteret til gode. Forskere har funnet ut at en tre-måneders glutenfri, ketogen diett supplert med MCT-olje hos barn i alderen 2 til 17 viste en signifikant forbedring i imiterende atferd kroppsbruk og frykt eller nervøsitet, samt forbedret søvn, sanseforstyrrelser og angst.

10. Kreft

Kreft er en gruppe sykdommer som involverer unormal cellevekst og har potensial til å invadere andre celler og organer i hele kroppen. For tiden har omtrent 5 % av verdens befolkning kreft, og brystkreft, prostata- og tykktarmskreft forekommer oftest. Visste du at glukose er hovedenergien som gir næring til kreft? Derfor har det blitt funnet at når det ikke er noen tilgjengelig kilde til glukose, vil kroppen din begynne å lage ketonlegemer i leveren din, som i hovedsak “mater” normale celler med energi, men ikke gagner kreftceller på noen måte .

Annen forskning viser at kjemoterapi kombinert med ketogen diett kan forbedre kroppssammensetningen, biokjemiske parametere og total overlevelse hos pasienter med brystkreft. Det har også blitt oppdaget at den ketogene dietten anser seg selv som lovende i å skape et ugunstig metabolsk miljø for kreftceller.

11. Traumatisk hjerneskade

Traumatisk hjerneskade oppstår på grunn av en ytre kraft som skader hjernen som forårsaker skade på hjernevevet. Dette kan skyldes bilulykker, motorsykkelulykker, idrettsskader, fall og overfall. Skader kan måles fra mild til alvorlig, hvor sistnevnte til og med forårsaker permanent hjerneskade.

Effektene av hjerneskader inkluderer hevelse i hjernen, endret nevronfunksjon, insulinresistens, demens, søvnproblemer, kognitiv svikt og humørsvingninger. Ofte er glukosemetabolismen svekket etter hjernetraumer. Studier viser at en kombinasjon av både endogene og eksogene ketoner viser lovende resultater ved å gi en alternativ energikilde for hjernen, og dermed forbedre restitusjonen.

12. Metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom karakteriserer seg selv ved en klynge av tilstander som oppstår sammen. Disse tilstandene inkluderer høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterol. Mens metabolsk syndrom ofte ikke har signifikante symptomer, inkluderer et synlig tegn abdominal fedme, så vel som andre tegn som økt vannlating, sløvhet og tåkesyn. Til sammen bidrar disse til økt sannsynlighet for hjerneslag, hjertesykdom og type 2 diabetes. En svimlende statistikk viser at rundt 20-25 % av den voksne verdensbefolkningen har metabolsk syndrom.

Forskning viser at ernæringsmessig ketose forbedrer metabolske og inflammatoriske markører, inkludert lipider, insulin og glukosenivåer, samt vekttap. Det er også bekreftet at dietter med begrensede karbohydrater har en bedre innvirkning på metabolske forstyrrelser sammenlignet med dietter med lavt fettinnhold eller lavglykemiske dietter.

13. Ikke-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD)

Denne sykdommen er preget av overdreven fettoppbygging i leveren, ikke forårsaket av alkohol. Hvis det ikke behandles, kan det utvikle seg til levercirrhose, og til slutt leversvikt – lik skaden sett hos alkoholiserte pasienter. Mens det vanligvis ikke er noen symptomer og tegn på sykdommen, inkluderer noen av dem tretthet samt smerte og hevelse i høyre side av magen. Gulsott (gulfarging av huden) og synlig forstørrede blodårer er også vanlig.

Forskere fant at en lavkarbohydrat, ketogen diett på pasienter med alkoholfri fettleversykdom forbedret lipidretensjon, reduserte betennelser og fibrose. Det var også en betydelig anatomisk forbedring av leveren, samt pasientens vekttap.

14. Migrene

For tiden lider rundt 15 % av verdens befolkning av nevrologisk, kronisk hodepine, også kjent som migrene. De er preget av tilbakevendende hodepine som kan være mild til alvorlig. Utvalget av symptomer for kronisk migrene er bredt, alt fra kvalme, stemmegivning samt følsomhet for lys, lukt og lyder, noe som reduserer deres livskvalitet.

For tiden bruker pasienter reseptfrie medisiner for å redusere smerte og lindre noen symptomer på den kroniske sykdommen, men det er ingen spesifikk kur tilgjengelig. Medisinsk forskning fant at implementering av den ketogene dietten betydelig reduserte hodepine mellom tredje og sjette måned i ketose, muligens på grunn av den ketogene diettens evne til å redusere nevrale betennelser og øke mitokondriell energimetabolisme.

15. Overvekt

Fedme er en kompleks medisinsk tilstand som involverer for mye kroppsfett som kan være knyttet til underliggende helseproblemer. Fedme er definert som “en kronisk, tilbakefallende, multifaktoriell, nevroatferdssykdom, der en økning i kroppsfett fremmer fettvevsdysfunksjon og unormale fysiske krefter i fettmassen, noe som resulterer i uheldige metabolske, biomekaniske og psykososiale helsekonsekvenser. Det er også viktig å merke seg at i løpet av de siste førti årene har verdensomspennende fedme nesten tredoblet seg, og det er anslått at 39 % av personer over 18 år er overvektige, hvor 650 millioner voksne anses som overvektige.

Ifølge forskning gikk overvektige pasienter som er på en ketogen diett, sammenlignet med en annen gruppe på en lav-fett diett, i gjennomsnitt tre ganger mer vekt på seks måneder. Vekttap var ikke den eneste fordelen med dietten – pasientene viste en reduksjon i nivået av triglyserider, LDL-kolesterol og blodsukker, samtidig som de økte nivåene av HDL-kolesterol, også kjent som “det gode kolesterolet” [ * ].

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN