Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

Hva er ketoner?

Mens den ketogene dietten har eksistert i flere tiår, var det ikke før de siste årene at den fikk den anerkjennelsen og populariteten den fortjener. Fra behandling av epileptiske anfall hos barn, til å stabilisere hormoner og hjelpe til med vekttap, er det en hel liste over fordeler med ketogen diett .

Så: du leser grunnleggende om ketogen diett, du har satt deg inn i ketose, men vet du hva ketoner er? Les med for å utdanne deg selv mer!

Ketoner er kjemikalier som produseres i leveren og brukes som energikilde når det er en begrensning i karbohydratinntaket og glukose ikke er lett tilgjengelig [ * ].

Derfor produseres ketoner når det ikke er nok insulin i kroppen din til å omdanne glukose til energi. På den tiden trenger kroppen din en annen drivstoffkilde, og den begynner å bruke fett i stedet.

Du trenger ikke å ha diabetes eller være på ketogen diett for at kroppen din skal produsere ketoner – faktisk kan det hende du produserer dem akkurat nå.

For å finne mer om ketoner og deres rolle i det ketogene kostholdet, les vår informative guide nedenfor:

I denne guiden finner du:

 1. Grunnleggende om ketoner
 2. Hvordan dannes ketoner?
 3. Typer ketoner
 4. Hvordan måle ketonnivåene dine?
 5. Kan ketoner være farlige?

1. Grunnleggende om ketoner

Ketonlegemer produseres i leveren fra oksidasjon av fettsyrer, som deretter transporteres til perifert vev som en energikilde. Ketoner er spesielt viktige for hjernen, som ikke har noen annen ikke-glukoseavledet energikilde. Men mens glukose er den primære “maten” for hjernen, kan ketoner lett oppfylle energibehovet..

Når karbohydratinntaket ditt er betydelig begrenset, går kroppen over til en tilstand som kalles ketose .

Hvis du bestemmer deg for å gå på en ketogen diett og redusere karbohydratene dine, vil kroppen din til slutt tømme glukosen og lagret glykogen , samtidig som du leter etter en annen energikilde og drivstoff.

Rask påminnelse:

Glukose er en type sukker omdannet fra karbohydrater. Hvis kroppen din ikke trenger mer glukose for energi, lagres den i leveren og musklene dine.

Glykogen består av glukosemolekyler, og bare referert til som lagret glukose. I tilfelle kroppen din trenger energi og det ikke er glukose tilgjengelig, vil kroppen bryte ned glykogenlagre og gjøre dem om til energi.

Men ting ser litt annerledes ut på en ketogen diett:

Hvis kroppen din ikke har en tilstrekkelig mengde glukose å bruke som energi, vil den begynne å brenne gjennom fett. Dette er grunnen til at den ketogene dietten er så vellykket med de som ønsker å raskt gå ned i vekt.

I en prosess som kalles beta-oksidasjon, vil kroppen din begynne å bryte ned forbrukt og lagret fett som et middel til alternative energikilder. Dette er fordi kroppen din ikke bare kan bruke fettsyrer til energi, men også ketoner produsert av leveren din.

La oss finne ut hvordan ketoner faktisk produseres.

Sjekk ut produktene vi har valgt for deg

2. Hvordan dannes ketoner?

Ketonlegemer dannes under en prosess som kalles ketogenese .

Når glukose ikke er lett tilgjengelig, oppstår ketogenese i mitokondrier av leverceller kalt perivenøse hepatocytter [ * ]. Ketogenese er en prosess som bryter ned fettsyrer og resulterer i produksjon av tre hovedketonlegemer: 

aceton , acetoacetat og beta-hydroksybutyrat.

For å forklare den detaljerte prosessen med ketogenese, må vi gi deg en kort biokjemi-leksjon. La oss komme i gang:

 1. Hvis det ikke er tilgjengelig blodsukker og alle lagre av glykogen er oppbrukt (i dette tilfellet på grunn av en restriksjon i diettkarbohydrater på ketogen diett, faste eller langvarig trening), går kroppen din til ketogenese for å skape ketoner som en energikilde for kroppen din.
 2. Deretter skjer produksjonen av ketonlegemer for å frigjøre energien som er lagret i fettsyrer .
 3. I en prosess som kalles beta-oksidasjon , brytes fettsyrer ned for å danne acetylkoenzym a (acetyl-coa).
 4. Et enzym kalt tiolase omdanner to acetyl-coa-molekyler til acetoacetyl-coa.
 5. Deretter omdannes acetoacetyl-coa av et enzym kalt hmg-coa-syntase for å danne hmg-coa.
 6. Til slutt blir hmg-coa deretter omdannet til et keton kalt acetoacetat av hmg-coa-lyase.
 7. På sin side kan acetoacetat omdannes til to forskjellige ketonlegemer :
 1. Aceton – gjennom prosessen med ikke-enzymatisk dekarboksylering
 2. Beta-Hydroksybutyrat – av et enzym kalt beta-hydroksybutyrat dehydrogenase.

Kort fortalt er ketogenese en prosess hvor fettsyrer brytes ned og omdannes til ketonlegemer kalt acetoacetat (AcAc), beta-hydroksybutyrat (3HB) og aceton . [ * ].

3. Typer ketoner

Så du har lest hva ketoner er og hvordan de produseres. Les med hvis du ønsker å finne ut mer om hver keton og hvordan de forholder seg til den ketogene dietten.

Det er teknisk sett tre forskjellige typer ketoner:

 • Acetoacetat (AcAc)
 • 3-Beta-Hydroksybutat (3HB)
 • Aceton
Hva-er-ketoner

Acetoacetat er det første ketonet som dannes. Det er tre forskjellige ting som potensielt kan skje med acetoacetat: det vil enten bli brukt som energi, omdannes til beta-hydroksybutyrat eller det vil bli til aceton. I begynnelsen av din ketogene reise vil kroppen din produsere denne ketonkroppen mest, men den vil sakte gå over til å produsere mer beta-hydroksybutyrat når leveren din blir vant til denne nye livsstilsendringen.

Beta-hydroksybutyrat er avledet fra acetoacetat. Dette er ketonet du leter etter dersom du ønsker å være i ketose og bli fetttilpasset. Jo lenger du begrenser karbohydrater og følger en diett med høyt fettinnhold, jo mer vil kroppen din produsere dette ketonet [ * ].

Aceton dannes som et biprodukt av acetoacetat. Det er den minst rikelige og minst brukte ketonen i kroppen din, for det meste utøves gjennom pusten din – og det er grunnen til at mange av de som bestemte seg for å bytte fra sitt vanlige kosthold til den ketogene livsstilen med høyt fettinnhold og lavkarbo vil oppleve en særegen , nesten “fruktig” åndelukt [ * ].

Det er også viktig å merke seg at både acetoacetat og beta-hydroksybutyrat er ansvarlig for transport av energi fra leveren din til andre vev og organer i kroppen din.

4. Hvordan måle ketonnivåene dine?

Hvis du ikke ville være i stand til å måle ketonnivåene dine, hvordan ville du vite om du er i ketose?

Mens de første tegnene på å produsere en økt mengde ketonlegemer kan inkludere tretthet og hodepine sammen med en liste over andre symptomer (også kjent som ” keto-influensa “), er det ingen spesifikk og nøyaktig måte å vite det uten å teste ketonnivåene dine.

For tiden på markedet er det tre forskjellige metoder for å hjelpe deg å være sikker på at du er i ketose:

slajd 2 hva er ketoner 1

Blodprøver:

Blodketonmåling er den desidert mest nøyaktige og pålitelige formen for å måle mengden ketoner i kroppen din, uten å forlate komforten i ditt eget hjem. Slike blodketonmålere koster rundt £40-£80, ikke inkludert teststrimler. Derfor er de det minst gunstige alternativet med tanke på kostnad.

For å teste ketonnivåene dine med en blodketonmåler, må du få en dråpe av blodet ditt, vanligvis gjennom et fingerstikk med en lansettpenn. Deretter legger du den på en teststrimmel og setter den inn i ketonmåleren.  

Fordeler: Mest nøyaktig metode.

Ulemper: Invasiv og kostbar.

Urintesting:

Måling av ketonlegemer i urin er den vanligste metoden for å avgjøre om livsstilsendringene fungerer eller ikke. Det er ganske enkelt: du kjøper urinprøvestrimler og tisser på en stripe, som vil indikere nivået av ketose ved å endre fargen. Mesteparten av tiden indikerer en mørk lilla farge et høyt nivå av ketoner i kroppen din.

De er perfekte for noen som nettopp har startet sin reise med den ketogene dietten. De er ikke-invasive, billige og lett tilgjengelige på de fleste apotek. Mens urintesting er mye mer nøyaktig enn pustetesting, er det mindre pålitelig enn blodmålinger, spesielt av de som har vært på ketogen diett over lengre tid.

Dette er fordi både endogene og eksogene ketoner havner i nyrene dine, og ikke alle, men noen vil bli reabsorbert tilbake i kroppen din. Jo lenger du har vært i ketose, jo mer vil kroppen venne seg til å bruke ketoner og gjøre dem om til energi, i stedet for å drive dem ut i urinen. Derfor, hvis du bruker en urinstrimmel, kan målingene dine vises lavere enn de faktisk er.

Fordeler: Rimelig, enkel, flott for keto-nybegynnere.

Ulemper: Mindre nøyaktig enn blodprøver, kan påvirkes av dehydrering eller langvarig faste.

Pustetesting:

Alternativt, som du kanskje har lest, frigjøres et av ketonlegemene kalt aceton også gjennom pusten din, siden det ikke kan brukes i kroppen din som acetoacetat og beta-hydroksybutyrat.

For å teste pusteketonnivåene dine, trenger du en håndholdt enhet som lar deg puste inn i den, og deretter vise en numerisk skala med resultatene dine. Du trenger bare å kjøpe denne enheten én gang, og ingen ekstra urinstrimler eller blodstrimler vil være nødvendig.

Det er imidlertid en hake: Hvis ketonnivåene dine er lave, kan pustetesting være en nøyaktig måling fordi nivået deres korrelerer nøyaktig med blodketonnivåene. Men når ketonene i blodet begynner å øke, blir acetoacetat og beta-hydroksybutyrat mest tallrike, og etterlater aceton.

Fordeler: Ikke-invasiv, praktisk.

Ulemper: Minst nøyaktige.

Hvilke ketonnivåer ser jeg etter?

Det ideelle nivået av ketoner vil variere avhengig av resultatene du ønsker å oppnå. Enten du ønsker å gå ned i vekt eller implementere den ketogene dietten for helsegevinster, anbefales det å eksperimentere og se hvilke nivåer som fungerer best for deg. Imidlertid oppnår flertallet de mest gunstige resultatene mellom 1,5 – 3,0 mmol/L.

Ketoner måles i millimol per liter (mmol/L). Her er en hurtigreferanse:

Negativt: mindre enn 0,6 mmol/L

Lav til moderat: 0,6 til 1,5 mmol/L

Høy: 1,6 til 3,0 mmol/L

Svært høy: Over 3,0 mmol/L

Hvis du ønsker å forsterke ketoseresultatene dine, kan du hjelpe kroppens ketonnivåer ved å supplere eksogene ketoner .

5. Kan ketoner være farlige?

Svaret på det spørsmålet er – ja og nei.

Ketose og et økt nivå av ketoner i kroppen er en normal fysiologisk prosess etter en betydelig reduksjon i karbohydrater, hvis hovedmål er å høste størst fordel for kroppen din samtidig som du endrer livsstilsvanene dine gjennom et ketogent kosthold.

Mens det er patologiske årsaker til ketose som diabetes, diabetisk acidose, alkoholisk ketoacidose, salisylatforgiftning og andre sjeldne tilstander, er det en stor forskjell mellom patologisk ketose og ernæringsmessig ketose.

Ernæringsmessig ketose er en sunn metabolsk tilstand forårsaket av endring av makronæringsstoffer. Når du følger en ketogen diett, varierer ketonnivåene i blodet fra 0,5 mmol / L til 5,0 mmol / L.

Hos pasienter med patologiske årsaker til ketose kan blodketonnivået overstige 25 mmol/L sammenlignet med 0,5 mmol/L som sees hos pasienter som gjennomgår ernæringsmessig ketose. For eksempel er det normale forholdet mellom acetoacetat og beta-hydroksybutyrat (3HB: AcAc) etter et måltid (1: 1), mens det ved ketoacidose kan være så høyt som 10: 1.

Ved ernæringsmessig ketose eller etter langvarig faste

stiger dette ketonkroppsforholdet til 6:1.

Derfor, hvis du er diabetiker og ønsker å implementere den ketogene dietten i livsstilen din, bør du aldri gjøre det uten medisinsk tilsyn.

Å vite om ketoner, hvordan de dannes og brukes i kroppen vår er avgjørende for å gi bedre resultater mens du følger den ketogene dietten. Det er viktig å ikke glemme å spise sunne, næringsrike matvarer og sjekke ketonnivåene ofte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN