Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

Polyoler – hva de er og hvorfor du bør inkludere dem i keto-dietten din

Når vi er på diett, enten det er vanlig eller en reduksjonsdiett, får vi ofte lyst på noe søtt eller en bestemt matvare. Mange utsetter dette suget til en såkalt juksedag, men det finnes en alternativ metode - å bytte ut uønskede ingredienser med ingredienser som er tillatt i kostholdet. I denne sammenhengen er polyoler verdt å merke seg.

Polyoler er søtningsmidler som ikke inneholder sukker og er populære blant folk på diett og diabetikere. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva polyoler er, hvilke egenskaper de har, hvorfor de er så populære og om de har noen ulemper.

Hva er polyoler?

Polyoler er kjemikalier fra gruppen hydroksyalkoholer, også kjent som sukkeralkoholer, som har flere hydroksylgrupper (OH) i strukturen. De er syntetiske stoffer, ofte med en smak som minner om sukker, og svært mange av dem er testet og står på listen over stoffer som er tillatt brukt i næringsmiddelindustrien i EU-landene. De vanligste, som ofte brukes i kommersielt tilgjengelige produkter eller som et eget produkt, er xylitol, sorbitol, malitol og erytritol.

Er polyoler et sukker?

Polyoler er polyoler, og selv om de ligner sukker i smak og utseende, har de ingenting til felles med sukker. De inneholder lite kalorier, fra 0,2 til 2,6 kcal, og i tillegg øker ikke den glykemiske indeksen etter inntak. De er derfor en ideell erstatning for personer med diabetes, samt alle som går på et reduksjonsdiett, der lavt kaloriinnhold er svært viktig.

Er polyoler en alkohol?

Som navnet antyder, er polyoler derivater av alkoholer, men de har en annen struktur og metaboliseres på en annen måte av mennesker enn tradisjonelle forbindelser. Dette gjør at de ikke er farlige og ikke kan føre til forgiftning.

Polyoler – ulike typer polyoler

Polyoler er en ganske omfattende gruppe, og det forskes fortsatt på mange av dem i forhold til om de er egnet for konsum. Av de som allerede er godkjent og ufarlige for mennesker, kan vi skille mellom spesifikke grupper og deres derivater, som ofte beskrives med spesifikke betegnelser i ingrediensene i matvarer: E420 – sorbitol, E421 – mannitol, E954 – isomalt, E965 – maltitol, E966 – laktitol, E967 – xylitol, E968 – erytritol (erytrol).

Xylitol – søtningsmiddel utvunnet av bjørkebark.

Det kalles ofte bjørkesukker og har betegnelsen E967 i næringsmidler. Xylitol finnes naturlig i naturen, foruten i bjørkebark, i frukt som bringebær og plommer, men utvinnes i stor skala fra mais. Det har de mest fordelaktige egenskapene av alle polyoler. Søthetsgraden kan sammenlignes med tradisjonelt sukker, men xylitol inneholder ca. 40 % færre kalorier enn vanlig sukker – 240 kcal/100 g. Ved høye doser, over 35 gram, kan det ha en avførende effekt. På grunn av sine antibakterielle og soppdrepende egenskaper brukes xylitol til fremstilling av pastaer og tyggegummi.

Erytritol – bedre enn xylitol?

Erytritol er den andre vanlige sukkererstatningen med symbolet E968. Erytritol utvinnes kjemisk for næringsmiddelformål, mens det forekommer naturlig hovedsakelig i fermenterte matvarer og enkelte frukter. Erytritol har en glykemisk indeks på null, og anbefales derfor til diabetikere og personer som sliter med insulinresistens. Det har ca. 20-40 % mindre søtsmak enn vanlig sukker, så man må vanligvis bruke litt mer av det. Ved inntak av for store mengder kan det bidra til ubehag i tarmen.

Sorbitol – lav glykemisk indeks

Sorbitol finnes naturlig i frukt og grønnsaker, og er mest utbredt i svisker. I næringsmiddelindustrien brukes sorbitol som stabilisator, fuktighetsbevarende middel og konserveringsmiddel og finnes under betegnelsen E420. Sorbitol er ca. 30-40 % mindre søtt enn sukrose og har en glykemisk indeks på 9, noe som gjør det egnet for diabetikere. Overdreven bruk kan bidra til utvikling av diabetisk nefropati og redusere nyrefunksjonen.

Maltitol – naturlig forekommende i matvarer

Maltitol omtales som E965 i matvarer, men forekommer naturlig i planter som fiken, oliven og mais. Den glykemiske indeksen er litt høyere enn for andre sukkererstatninger, nemlig 35. Kaloriverdien av maltitol varierer mellom 270 og 300 per 100 g produkt. Det brukes hovedsakelig til produksjon av tyggegummi, iskrem og glasur.

Mannitol – den medisinske siden av sukkeralkoholer

Den siste av sukkeralkoholene som omtales, er mannitol, med betegnelsen E421. Den har en energiverdi på 150 kcal per 100 gram og en glykemisk indeks på 0. Men det er ikke derfor den er så populær i medisinen – bruken er knyttet til det faktum at den har vanndrivende eller, enkelt sagt, diuretiske egenskaper. Det brukes derfor gjerne til behandling av nyresvikt og til å rense kroppen for giftstoffer ved å øke væskeutvekslingen. Det forskes også på bruken av denne forbindelsen for å øke effekten av cellegiftbehandling.

Polyolenes bruksområder og egenskaper

Polyoler brukes ikke bare i næringsmiddelindustrien, men også i farmasøytisk og kjemisk industri. De er en uvurderlig ingrediens i produksjonen av tabletter og medisiner, spesielt for legemidler der det ikke er mulig å bruke enkle sukkerarter som fyllstoff. I tillegg brukes de som antistoffstabilisatorer, vaksiner og oppløsninger. De brukes også i produksjon av sirup for å øke sukkerkonsentrasjonen og hindre at bakterier formerer seg. I tillegg brukes mannitol for eksempel i eksperimentell kreftbehandling eller ved nyreproblemer.

Polyoler er også et utmerket valg for personer som sliter med diabetes, samt de som går på kalorifattige dietter. I tillegg viser noen studier at sorbitol øker opptaket av jern og vitamin B12.

Sorbitol brukes også ofte i tannkrem, forfriskende sprayer og tyggegummi. Dette skyldes i stor grad at sorbitol skiller seg fra enkle sukkerarter ved at de ikke brytes ned og gjærer i munnen. Dette gjør at de ikke forårsaker tannråte.

Selv om det er mange fordeler med å erstatte sukker med polyoler, finnes det noen kontraindikasjoner? Ja, det er det. De bør unngås av personer som lider av irritabel tarm, kvinner som venter barn eller personer med fenylketonuri. I enkelte tilfeller kan polyoler også forårsake oppblåsthet, magesmerter eller diaré.

Kan polyoler brukes i kostholdet til en diabetiker?

Vi vet hvilke typer polyoler som med fordel kan brukes i kostholdet til diabetikere. Det er imidlertid verdt å påpeke at alt avhenger av sukkertypen og sykdommens alvorlighetsgrad. På grunn av kaloriinnholdet, absorpsjonshastigheten og effekten på indekssvingninger vil noen polyoler være spesielt sterkt anbefalt for diabetikere og andre mindre. Et godt eksempel er erytritol, som har en søtsmak på ca. 80 % av vanlig sukker og en glykemisk indeks på 0.

Lignende, men ikke like gode indekser viser sorbitol med en indeks på 9, bjørkesukker (xylitol) med en indeks på 13 eller mannitol med en indeks på 0. Sistnevnte brukes imidlertid oftere i produksjon av medisiner og i medisin enn i matvarer.

Polyoler – en god erstatning for sukker ved diabetes?

Det er verdt å understreke at polyoler ikke bare vil være en god sukkererstatning for diabetikere. Fordi enkelte polyoler absorberes dårlig fra mage-tarmkanalen og ikke påvirker blodsukkernivået i nevneverdig grad, kan enkelte polyoler, etter nøye vurdering, brukes som søtningsmiddel også av personer med fremskreden diabetes. De fleste polyoler kan brukes som sukkererstatning eller søtningsmiddel, men på grunn av sin temperaturbestandighet kan de også brukes i baking eller matlaging. Matvareprodusenter bruker allerede polyoler i matvarer for overvektige eller personer på streng diett, og i økende grad som søtningsmiddel i produkter som markedsføres som “sukkerfrie” eller “sukkerfrie”.

For eksempel brukes bjørkesukker, på grunn av sin sødme (ca. 90 % av sukkerets sødme) og det faktum at det ikke mister smak ved høye temperaturer, med hell i produksjonen av kaker og gelé med redusert sukkerinnhold.

Hva skal man spise på keto?

Hvis du vil ha inspirasjon til hva du kan spise på ketodietten, kan du ta en titt på vårt utfyllende innlegg: “Keto-dietten – hva du bør spise”. Her finner du omfattende informasjon om hvilke produkter som er akseptable på ketogen diett, med beskrivelser og praktiske råd. På den måten kan du enkelt sette sammen varierte og appetittvekkende måltider som støtter opp under helsemålene dine. Ikke vent, oppdag den store mengden kunnskap vi har utarbeidet for å hjelpe deg med å nå målene dine!

Hvor mye polyoler per dag?

Det finnes ingen daglige grenser for bruk av polyoler, men det betyr ikke at vi skal overdrive, og den anbefalte dosen ligger på rundt 10-50 gram per dag. En del av polyolene absorberes allerede i tynntarmen, men den viktigste fordøyelses- og nedbrytningsprosessen foregår i tykktarmen, der resten fermenteres og delvis absorberes. Polyoler i større mengder kan virke avførende og forårsake luft i magen, oppblåsthet og diaré. Når man inkluderer sukkeralkoholer i kosten, er det viktig å gjøre det gradvis og ikke øke dosen for raskt.

Det er svært viktig at polyoler frarådes hos personer som sliter med irritabel tarm og de som lider av mage- og tarmproblemer. Bruken av dem kan føre til en forverring av velværet.

Er polyoler sunt – oppsummering

Polyoler som søtningsmiddel har tatt matvaremarkedet med storm i flere år. På grunn av deres lavere glykemiske indeks enn tradisjonelt sukker er det absolutt verdt å inkludere polyoler i den daglige menyen, ikke bare når du er på diett. I tillegg har de mange positive egenskaper i menneskekroppen, fra å forebygge tannråte til å redusere blodtrykket. Men som med alle andre produkter bør også polyoler brukes med måte, introduseres gradvis i kostholdet og utelukkes fra den daglige menyen hvis det oppstår bivirkninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN