Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

Lavkarbokosthold versus ketogent kosthold – finn ut hva forskjellene er

Lavkarbokosthold har blitt stadig mer populært den siste tiden. Fordelene er ikke bare at de er svært effektive når det gjelder vekttap, men også en generell forbedring av kroppstilstanden. I denne artikkelen vil du finne ut hvordan LCHF ser ut i praksis, hvordan det skiller seg fra ketogen diett og fordelene med begge diettene.

Lavkarbokosthold – hva er det?

Alle lavkarbodietter er basert på et lignende prinsipp – å redusere eller nesten eliminere karbohydrater fra kostholdet. Hovedforskjellen ligger i mengden karbohydrater som inntas. Avhengig av variant innebærer et lavkarbokosthold et inntak på mellom 20 og 100 gram per dag.

Et eksempel på et lavkarbokosthold er LCHF-dietten (Low Carb High Fat). Navnet kan bokstavelig talt oversettes med “lite karbohydrater, mye fett”. LCHF er en variant av lavkarbo-dietten, der redusert inntak av karbohydrater også er hovedkonseptet. Forskjellen er at den klassiske lavkarbo-dietten utelukkende er basert på reduksjon av karbohydrater, mens i LCHF-dietten er karbohydrater i tillegg erstattet av fett og protein. Takket være tilstedeværelsen av fett føler vi oss fortsatt mette ved å spise lavkarbohydratmåltider, vi mangler ikke næringsstoffer og vi merker et betydelig vekttap.

Hvordan forbereder jeg meg på en lavkarbo- eller lavkarbohydratdiett?

Hvis du vil introdusere LCHF-dietten i hverdagen din på en god måte, bør du planlegge måltidene dine nøye, gi opp alle forbudte produkter og se etter sunne erstatninger. Hva bør nødvendigvis utelukkes? Forbudte matvarer i LCHF-dietten er godteri, chips, sukkerholdige drikker, sukker, ris, pasta og andre melprodukter, frukt med høyt karbohydratinnhold (f.eks. bananer, druer) og de fleste grønnsaker. I stedet bør et lavkarbokosthold inneholde matvarer som inneholder lite karbohydrater og mye fett. Disse inkluderer blant annet

 • smør og fett av animalsk opprinnelse
 • fløte;
 • fet fisk;
 • kjøtt;
 • egg;
 • rømme med høyt fettinnhold;
 • grønnsaker og frukt med lavt karbohydratinnhold;
 • vegetabilske oljer og fettstoffer;
 • frø, nøtter, frø;
 • gulost;
 • kokosmelk.

Hva er forskjellen mellom ketodietten og lavkarbodietten?

Det som først og fremst skiller de to diettene er restriktiviteten. Reglene for lavkarbo-dietten er definitivt mildere, og sporadiske avvik fra retningslinjene vil ikke oppheve vekttapseffekten. I tillegg til dette:

 • Med LCHF kan du innta mellom 20 g og 100 g karbohydrater per dag, mens du på ketodietten kan innta rundt 20 g – 30 g netto karbohydrater;
 • under LCHF-dietten får kroppen fortsatt energi fra karbohydratene den får tilført, mens under ketodietten produserer den karbohydratfattige kroppen ketonlegemer, og disse er ansvarlige for å utvinne energi fra fett;
 • Ketogen diett brukes til behandling av visse tilstander, for eksempel epilepsi og insulinresistens;
 • Det ketogene kostholdet er en utvidelse av lavkarbokostholdet;
 • Med keto-ernæring er fysisk aktivitet veldig viktig;
 • Under LCHF-dietten tar vekttapsprosessen lengre tid enn med keto, når kroppen går inn i en tilstand av ketose;
 • LCHF innebærer en reduksjon av karbohydrater til fordel for fett og protein, mens proteintilførselen ikke økes ved keto.

Ketogen diett og LCHF – hva har de til felles?

Det ketogene kostholdet kan med hell klassifiseres som en av de mest restriktive variantene av lavkarbokostholdet. Begge lavkarbokosthold innebærer:

 • en reduksjon i mengden karbohydratinntak;
 • lignende ingredienser som brukes i tilberedningen av måltider;
 • at det viktigste makronæringsstoffet i kostholdet skal være fett;
 • behovet for tilstrekkelige forberedelser: blodprøver og etablering sammen med en ernæringsfysiolog av kostholdsforhold som er egnet for kroppen, utvikling av en variert meny, kvitte seg med forbudte ingredienser;
 • tap av overflødig vekt.

Felles fordeler med begge dietter med lavt karbohydratinnhold

Begge diettene har en rekke positive effekter generelt og når det gjelder vekttap. Disse inkluderer

 • raskere vekttap enn andre typer reduksjonsdietter;
 • høy effektivitet når det gjelder å redusere magefett;
 • redusert appetitt og lengre metthetsfølelse enn andre typer slankekurer;
 • økning i hdl-nivået (sunt kolesterol);
 • økt triglyseridnivå, noe som reduserer risikoen for hjertesykdom;
 • bedre generell helse og velvære.

Kosttilskudd på ketogent og LCHF-kosthold

Endring av spisevaner innebærer en viss mangel på næringsstoffer, og derfor er det nødvendig med tilstrekkelige kosttilskudd på keto- og lavkarbokosthold. Reduksjon av karbohydrater kan føre til mindre energi og dermed dårligere humør. Kroppen trenger hovedsakelig elektrolytter, vitaminer og mineraler for å restituere seg. Sunne fettsyrer i form av MCT-olje og fordøyelsesenzymer, som har en positiv effekt på vektreduksjon, vil også være nyttig.

Ketogen diett sammenlignet med andre lavkarbohydratdietter

Ketogen diett skiller seg ut fra andre lavkarbohydratdietter, hovedsakelig på grunn av den unike tilnærmingen til forholdet mellom makronæringsstoffer og vektleggingen av ketosetilstand. I motsetning til andre populære lavkarbodietter, som Atkins, Paleo eller LCHF, krever ketodietten en svært streng begrensning av karbohydrater til et nivå som setter kroppen i ketose – en metabolsk tilstand der ketonlegemer er den viktigste energikilden. Dette innebærer et inntak på mindre enn 20-50 gram karbohydrater per dag, noe som er betydelig mindre enn andre lavkarbodietter. Dietter som Atkins og Paleo begrenser også inntaket av karbohydrater, men har ikke som mål å konsekvent oppnå ketose, og tillater ofte større fleksibilitet i matvalget. LCHF-dietten fokuserer, i likhet med keto, på et høyt fettinntak, men tillater vanligvis et høyere inntak av karbohydrater og har ikke fokus på å indusere ketose.

Hvis du er ute etter mer informasjon og sammenligninger av ketogen diett og lavkarbohydratkosthold, henviser vi til vårt andre innlegg

Hvilket lavkarbokosthold er best for meg?

Hva skal jeg velge: ketogent kosthold eller LCHF-kosthold? For å bestemme deg, må du først svare på noen spørsmål:

 • Har du nok fritid til å planlegge og tilberede måltider?
 • Hva er hovedmålet ditt? Vil du bare gå ned i vekt eller vil du bygge figuren din?
 • Hvor mye tid kan du bruke på fysisk aktivitet?
 • Og viktigst av alt … har du viljestyrke nok?

Det ketogene kostholdet fungerer best når det kombineres med trening, men det krever at man ofrer mye og gir avkall på mange vanlige ingredienser i enkelte retter. Litt innovasjon og eksperimentering vil også være nyttig, slik at menyen ikke blir ensformig og ikke går fra å spise og smake til å bli en ren “kaloripåfylling”. I tillegg vil brudd på reglene for ketondietten slå deg ut av en tilstand av ketose, og dette kan redusere de endelige resultatene betydelig.

Med lavkarbo- og fettfattig diett er kravene ikke like strenge, fordi en liten bøyning eller til og med et engangsbrudd på reglene ikke påvirker ketose og ikke fører til at produksjonen av ketonlegemer opphører. Som et resultat krever det ikke den samme strenge kontrollen av karbohydratfattig mat som ketodietten. Likevel er lavkarbokostholdet fortsatt fullt av helsemessige fordeler for kroppen og hjelper deg med å gå ned i vekt.

Hvilket lavkarbokosthold er best? Alt avhenger av din karakter og motivasjon. Hvis det å følge et restriktivt kosthold, tilberede mat og trene ikke skremmer deg, er keto-dietten noe for deg og vil til gjengjeld garantere deg raskere resultater, hjelpe deg med å gå ned i vekt og forbedre figuren din. Har du ikke tid til hyppig shopping og regelmessig treningsstudio? Lavkarbo- og høyfettkostholdet (LCHF) er mindre krevende, vil fortsatt hjelpe deg med å begrense karbohydrater og vil gi deg de resultatene du ønsker, om enn over en lengre periode enn ketodietten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN