Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

MCT-olje – egenskaper og bruksområder

MCT-olje brukes av idrettsutøvere, personer som går ned i vekt og de som følger en ketogen diett: MCT-olje er et kosttilskudd som tilskrives en rekke helsefremmende egenskaper. Den utvinnes fra kokosnøtter og palmekjerner og inneholder mellomlange mettede fettsyrer, dvs. fettsyrer med relativt korte karbonkjeder. Det er denne egenskapen som er avgjørende for MCT-oljens unike egenskaper.

Det finnes fire typer MCT: C6 (kaprylsyre), C8 (kaprinsyre), C10 (kapronsyre) og C12 (laurinsyre), og MCT-oljetilskudd av høy kvalitet inneholder vanligvis isolerte og ekstraherte fettsyrer. Disse er C8- (kaprylsyre) eller C10-fettsyrer (kaprinsyre) eller en blanding av C8- og C10-fettsyrer. MCT-preparater er allment tilgjengelige og finnes i ulike former: kapsler, væske eller pulver.

Egenskaper ved MCT-olje

MCT-oljens unike egenskaper er et direkte resultat av fettsyrenes struktur: På grunn av den relativt korte karbonkjeden brytes de ikke ned i tynntarmen. Interessant nok har noen av fettsyrene (hovedsakelig C8 og C10) antibakterielle og soppdrepende effekter, de kan ha en reell innvirkning på LDL- og HDL-kolesterolnivået, og de kan bidra til vektkontroll, regulere fordøyelsessystemet og forbedre den kognitive funksjonen. MCT-oljer har sterke ketogene egenskaper, noe som reduserer forbruket av aminosyrer i energiprosesser. Resultatet er at muskelvevet er tilstrekkelig beskyttet mot nedbrytning. Dette er avgjørende for karbohydratfattige dietter: lavkarbo- og ketogene dietter[4].

MCT-olje har en positiv effekt på kolesterolnivået og hjertefunksjonen

Tilskudd med MCT-olje C8 eller C8 og C10 i en hvilken som helst form bidrar til vekttap. Som et resultat kan det bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, hovedsakelig gjennom reduksjon av såkalt dårlig kolesterol (LDL-kolesterol). Samtidig har regelmessig inntak av de mellomlange fettsyrene i MCT-olje en positiv effekt på nivået av såkalt godt kolesterol (HDL-kolesterol).

MCT-olje bidrar til vekttap og forbedrer forbrenningen

MCT-fettsyrer fordøyes og tas opp på en annen måte enn annet fett, noe som betyr at de relativt raskt omdannes til energi og brukes av kroppen. Samtidig øker MCT-fett metthetsfølelsen og reduserer appetitten. Dette er spesielt ønskelig for fysisk aktive mennesker, men ikke bare. Også personer som går ned i vekt, går på slankekur eller ketogen diett, kan dra nytte av MCT-fettsyrene. Forskningsresultatene så langt bekrefter MCT-oljens gunstige effekt på vekttap: Mellomkjedede syrer har sterke termogene egenskaper. Inntak av dem er derfor forbundet med en økning i energiforbruket i form av varme. [5]

Det er verdt å merke seg at MCT-fettsyrer har en sterk ketogen effekt og forkorter tiden det tar for kroppen å komme i ketosetilstand. Dette er viktig for lavkarbodietter: lavkarbo- og ketogene dietter.

MCT-olje har en positiv effekt på hjernefunksjonen

Tidligere studier har vist at syrene i MCT-olje (hovedsakelig C8 og C10) forbedrer kognitive evner hos mennesker i alle aldre, inkludert eldre. Det er interessant å merke seg at tilskudd av MCT-olje i pulverform eller annen form også gir gode resultater hos personer med nedsatt hukommelse, inkludert personer med Alzheimers sykdom.

Hvordan kan bare én dose med mellomkjedede fettsyrer (MCT) føre til en nesten umiddelbar forbedring av de kognitive evnene?

MCT-fettsyrer skiller seg fra de fleste andre typer fett. Blant annet lagres de ikke som kroppsfett. På grunn av sine relativt korte karbonkjeder er MCT-fettsyrer lett fordøyelige og absorberes raskt. Dessuten fremmer (og i store mengder akselererer) de produksjonen av ketonlegemer. Det er disse som utgjør en alternativ drivstoffkilde for den energikrevende hjernen. Den store fordelen med ketonlegemer er at de forbedrer hjernens kognitive kapasitet [6]. For personer med Alzheimers sykdom er det viktig å merke seg at glukoseavledet energi ikke er ønskelig – det kan fremskynde sykdomsprosessen.

MCT-olje forbedrer ytelsen under trening

Når MCT-olje inntas før trening, fører det til en raskere og merkbart mer effektiv økning i energinivået. I motsetning til energi fra enkle karbohydrater holder energien fra MCT seg konstant under og etter trening. Dette skyldes at mettet fett ikke forårsaker det plutselige fallet i energinivået som vanligvis er forbundet med tretthet og døsighet.

Dessuten er energien fra MCT lett å absorbere, noe som er av stor betydning når musklene er overbelastet av trening. Brukt på riktig måte kan C8- eller C8- og C10 MCT-olje spare muskelglykogenlagrene og føre til en merkbar forbedring av treningskapasiteten.

Andre bruksområder for MCT-olje

MCT-olje er en uvurderlig støtte for reduksjons- og ketogene dietter, spesielt i reduksjonsfasen (den bør suppleres i tilpasningsfasen til ketose) og etter glykemisk stabilisering [1]. Bruken av MCT-olje i de ovennevnte situasjonene er nesten nødvendig: kaloriunderskuddet som følger med reduksjonen, er nesten alltid ledsaget av en reduksjon i energi og betydelig svakhet i kroppen. I tillegg tolererer kroppen ikke alltid endringen i energiregimet godt (i tilfelle av et ketogent kosthold: fra karbohydrater til fett). Inkludering av MCT-olje som kosttilskudd gjør det mulig for kroppen å gå inn i ketose merkbart raskere.

I tillegg gir bare én dose MCT-olje en rask tilførsel av verdifull energi. Husk imidlertid at det ikke er mulig å høste fordelene av MCT-oljetilskudd uten først å tilpasse kroppen. En for høy dose MCT kan utløse en rekke uønskede reaksjoner i kroppen, hovedsakelig i fordøyelsessystemet.

Hva er bruksområdene for C8-, C10- eller C8- og C10 MCT-olje, og hvem bør spesielt sørge for å ta det regelmessig?

MCT for fysisk aktive mennesker

MCT-olje anbefales til fysisk aktive personer, uavhengig av kondisjonsnivå og treningsform.

Effekter av MCT på energi og ytelse

Kroppen får energi ved effektivt å transportere fettsyrer direkte til mitokondriene. Det er her forbrenningsprosessen av energirike forbindelser finner sted. Når det gjelder mellomkjedede mettede fettsyrer (MTC), er denne prosessen merkbart kortere og samtidig mer økonomisk og effektiv på grunn av den relativt korte karbonkjeden. Hvorfor anses allerede en enkelt dose MCT-olje som en rask og effektiv energikilde [2], noe som er spesielt nyttig under trening? Det skyldes MCT-oljens spesifikke struktur, som gjør fordøyelsesprosessen betydelig enklere. Om ikke annet fordi kroppen ikke trenger å ta i bruk alle enzymene som er nødvendige for fettemulgering. I tillegg krever MCT-syrer ingen transportør og forbrennes på svært kort tid (og akkumuleres derfor ikke som kroppsfett – omdannelsen skjer i leveren), noe som gir mer verdifull energi enn ved forbrenning av glukose.

MCT i klinisk medisin

MCT-fettsyrene har unike egenskaper som gjør at de i økende grad brukes i klinisk medisin, hovedsakelig til behandling av sykdommer forbundet med underernæring eller malabsorpsjon. Årsaken er at de absorberes mye bedre enn langkjedede fettsyrer, og i tillegg skjer fordøyelsen utenom tarmen. Interessant nok brukes MCT-olje også som behandlingshjelpemiddel ved blant annet cøliaki og epilepsi [3]. Ved regelmessig bruk kan det ha en gunstig effekt på tarmens mikrobiota ved å redusere mengden E. coli-bakterier.

Det bør nevnes at MCT-fett også er trygt for pasienter med inflammatorisk tarmsykdom, nyfødte og små barn. De brukes også til for tidlig fødte barn, som kan ha problemer med å fordøye fett som involverer bukspyttkjertelen.

Hvordan bruke MCT-olje

Hvis du vil vite mer om riktig bruk av MCT-olje og retningslinjer for dosering, oppfordrer jeg deg til å besøke vårt detaljerte innlegg om bruk av MCT-olje. Der finner du verdifull informasjon som hjelper deg med å få mest mulig ut av dette kosttilskuddet, samtidig som du holder deg frisk og komfortabel.

Potensielle bivirkninger ved bruk av MCT-olje

MCT-olje inneholder en rekke egenskaper som gjør bruken av den så viktig. For høye doser eller feil bruk kan imidlertid forårsake potensielle bivirkninger. Vi skrev om hvordan du kan unngå dem i dette innlegget.

Bibliografi

[1] “Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials”, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
[2] “Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism,” PLOS ONE
[3] “Medium chain triglycerides for home treatment of intractable childhood epilepsy,”. The Lancet
[4] “The use of medium-chain triglycerides in gastrointestinal disorders,” Practical Gastroenterology
[5] “Thermogenic effect of medium-chain and long-chain triglycerides in man”, American Journal of Clinical Nutrition.
[6] “Kan ketoner kompensere for redusert glukoseopptak i hjernen ved aldring? Implications for the risk and treatment of Alzheimer’s disease,” Annals of the New York Academy of Sciences.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN