Shopping Cart
Delivery Icon 999.00KR mangler for gratis frakt

Ingen produkter i handlekurven.

Safety Payments Icon GARANTERT SIKKER TRANSAKSJON

Mulige bivirkninger av MCT-olje og hvordan håndtere dem?

MCT-olje tilhører gruppen kosttilskudd som kan tas daglig. Dette kan imidlertid være forbundet med bivirkninger. Hvilke og hvordan kan de unngås? Vi har utarbeidet svaret nedenfor.

Potensielle bivirkninger ved bruk av MCT-olje

MCT-oljetilskudd kan forårsake en rekke bivirkninger i kroppen, inkludert fra mage-tarmkanalen. Blant de vanligste symptomene er

  • magesmerter
  • diaré
  • oppblåsthet
  • kvalme.

Disse er vanligvis relatert til overfølsomhet overfor noen av komponentene i kosttilskuddet, men ikke utelukkende. Bivirkninger av MCT-olje oppstår også når en høyere dose enn den anbefalte eller mer enn 100 ml tas (selv i en enkelt dose), uten at kroppen er forberedt først.

Hvis det oppstår gastrointestinale plager, bør den daglige MCT-dosen reduseres og økes gradvis når plagene har avtatt [1].

Hvorfor bør tilpasning og dosering av MCT-olje følges?

MCT-olje er en av de mer aktuelle ernærings- og helsetrendene: Den har påvist gunstige effekter på hjerne- og tarmfunksjonen. Studier tyder på at regelmessig inntak av C8 eller C8 MCT-olje med C10 blant annet kan forbedre den mentale klarheten, senke kolesterolet og bidra til å holde vekten. MCT-fettsyrer er en kilde til umiddelbar energi for hjernen. Interessant nok ble det gjennomført en studie som varte i mer enn ett år, og som viste en sammenheng mellom tilskudd av MCT-olje og forbedrede kognitive evner hos personer som sliter med Alzheimers sykdom. MCT-fettsyrer kan også beskytte hjertet: De har vist seg å ha sterke betennelsesdempende egenskaper og forbedrer fettmetabolismen markant.

Hvordan unngå bivirkninger av MCT-olje?

Potensialet til MCT-fettsyrer er enormt, og MCT-oljetilskudd er derfor ikke bare en midlertidig helsetrend. Hvis du ikke finner noen kontraindikasjoner mot å ta det, kan du se hvordan du kan forebygge bivirkninger eller minimere og dermed redusere mulige bivirkninger i kroppen. [2]

Kontraindikasjoner for tilskudd av MCT-olje

MCT-olje kan forårsake bivirkninger når spesifikke kontraindikasjoner mot inntak av oljen er identifisert. For å kunne berike kostholdet med verdifulle fettsyrer på en trygg måte, må mulige faktorer som hindrer inntak av oljen utelukkes. De vanligste er: allergi eller overfølsomhet overfor noen av ingrediensene i tilskuddet og tidligere problemer med fordøyelsessystemet. Hvis du er i tvil om hvorvidt MCT-olje i pulverform eller i annen form er riktig for deg, bør du kontakte legen din eller en spesialist.

Hvilken type MCT-olje vil være best for kroppens tilpasninger?

Bivirkningene av MCT-tilskudd kan minimeres ved å tilpasse kroppen på riktig måte. Hvis du ikke har tatt MCT-olje før, bør du begynne med minimumsdosen, dvs. 5 ml (1 teskje) per dag. Det er også viktig hvilken type MCT-olje du starter med, og det beste er å starte med en blanding av C8 og C10, da sistnevnte er mye mer skånsom for fordøyelsessystemet. Øk hyppigheten (opptil maksimalt fire doser per dag, i begynnelsen 5 ml hver), mens du følger med på kroppens reaksjoner. Hvis det oppstår bivirkninger, som for eksempel oppblåsthet, magesmerter, kramper eller mageplager (hovedsakelig diaré), må du redusere dosen umiddelbart.

Egenskaper ved MCT-olje

MCT-olje, som er tilgjengelig i ulike former, har mange bruksområder. I reduksjons- og ketogene dietter støtter den tilpasningen til ketose, stabiliserer blodsukkernivået og forebygger energitap. MCT-olje er spesielt nyttig for fysisk aktive mennesker, da den gir vedvarende energi under trening, bevarer muskelglykogenet og forbedrer prestasjonene. MCT-oljen transporteres raskt inn i mitokondriene, slik at energien utnyttes effektivt og økonomisk. I klinisk medisin brukes MCT-olje til behandling av sykdommer med malabsorpsjon, cøliaki, epilepsi og andre. Den forbedrer fordøyelsesfunksjonen, den kognitive funksjonen og har bakteriedrepende og soppdrepende effekter. Regelmessig bruk av MCT-olje kan senke det dårlige kolesterolet (LDL) og øke det gode kolesterolet (HDL). MCT-syrer bidrar også til vekttap ved å redusere søtsuget og øke kaloriforbrenningen, noe som bidrar til vekttap. I tillegg har MCT-oljen den egenskapen at den forbedrer de kognitive evnene, noe som er viktig spesielt ved hukommelsessykdommer og Alzheimers sykdom.

Bibliografi

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874190/

[2] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2022/07/03_Wajs.pdf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skriv deg på venteliste Vær blant de første som får vite så snart produktet er tilgjengelig. Legg igjen e-postadressen din nedenfor og følg med.
DEL KURVEN DIN